Computer

vanaf 8 jaar

Computers zijn het gereedschap voor dit aanbod van creatieve workshops en cursussen.

Computers zijn breed in te zetten. Met een eigen voorraad (oudere) laptops, monitoren, Raspberry Pi’s, muizen, netwerkswitch et cetera, kan bijna elk (Linux)programma worden gedraaid.

Computer in de klas

Voor deze workshops en cursussen is geen specifieke ruimte nodig. Apparatuur wordt meegenomen, wel is vaak een internetverbinding nodig.
De groepsgrootte is beperkt tot het aantal beschikbare apparaten.

Website

Iedereen kan een eenvoudige website maken met HTML en misschien zelfs wel met CSS. Links, afbeeldingen en koppen maken zijn de eerste onderwerpen van deze workshop of cursus. Later komen er meer zaken aan de orde. De website staat natuurlijk niet meteen op het internet, op een lokale server of de eigen computer kan het resultaat worden bekeken.

Tekenen en ontwerpen

Met twee soorten tekenprogramma’s kun je nieuwe ontwerpen maken: vrij tekenen in een fotobewerkingsprogramma of construeren van het ontwerp met behulp van een vector-tekenprogramma. De eerste doet het met pixels zoals elk Paint-achtig programma, de tweede doet het met omschrijvingen (‘maak een cirkel en vul die met rood’).
Er kan een tekenmachine worden aangestuurd die zelfs met waterverf kan schilderen.

Fotografie, video en audio

  • Met een fotobewerkingsprogramma kun je elke foto veranderen, verbeteren of in een collage met andere afbeeldingen en teksten tot een nieuw werk scheppen.
  • Monteren van videobeelden kan lokaal op de computer, maar als dat een beetje te zwaar wordt kan er gebruik worden gemaakt van een online videobewerkingsprogramma
  • Geluiden kunnen worden bewerkt of nieuwe gemaakt. Muziek kan op twee manieren ontstaan: audiosamples combineren of met muzieknoten werken (MIDI). Programmeren met een muziekprogrammeertaal is extra interessant.

Programmeren en besturen

Programmeertalen zijn al een poosje niet meer alleen geschikt voor natuur- en wiskundigen. Zelfs jonge kinderen kunnen, prettig visueel, de computer aan het werk zetten. Daarnaast zijn er meer tekstgeöriënteerde programmeeromgevingen die makkelijk zijn te leren.
Met het programmeren is het bijvoorbeeld mogelijk om de Raspberry Pi, voorzien van electronica-onderdelen, klusjes te laten opknappen. Lampjes laten knipperen, bewegingen detecteren, motortjes laten draaien et cetera.
Muziek en beeld kunnen ook door middel van programmeertalen ontstaan.

Linux

Niet Windows maar Linux is het besturingssysteem van de gebruikte computers. Linux is sneller op oudere hardware, gratis en up-to-date. Veel programma’s werken op beide platforms of hebben vergelijkbare software.

Raspberry Pi

De Raspberry Pi is een minicomputer uit Groot-Brittannië en wordt daar massaal ingezet in hget onderwijs. Er worden zelfs exemplaren de ruimte in gestuurd. Menig hobbyist heeft één of meerdere RPi’s aan het werk: ze zijn misschien niet zo supersnel maar wel supergoedkoop.
Voor het gebruik van de Raspberry Pi moet een hele voorraad randapparatuur worden meegenomen: muizen, toetsenborden, monitoren, stekkers en snoeren. Het opzetten 10 RPi’s duurt bijna een uur.

Opdrachten en onderwerpen worden afgestemd met de opdrachtgever

Offerte

Voor een prijsopgave is het handig om te weten:

  • wat het aantal deelnemers is,
  • wat hun leeftijd is,
  • het aantal beschikbare dagdelen/uren
  • en de locatie.

Download de PDF

computerworkshops - Henny van Ham


Henny van Ham 

Henny van Ham (Zwijndrecht 1962), beeldend kunstenaar en grafisch vormgever te Dordrecht.
Ervaring met cursussen en workshops in beeldende vakgebieden sinds 1991.

Binnen Walevest 42
3311 AB Dordrecht
078 6 31 41 34 - 06 44 84 26 30

Academie Beeldende Kunsten Sint Joost Breda (1983-1988)

E-mail

info@koffiekoek.nl

www

algemeen: hennyvanham.nl - koffiekoek.nl
grafiek: linosnede.nl - grafiekatelier.nl
computers: decomputerclub.nl
verder: tekenwandeling.nl